Plăcintă cu mere:
Ingrediente: Foietaj de aluat, Mere, Zahăr, Zahăr pudră, Scorțișoară
Ustensile: Cuțit, Lingură, Bol /Castron, Răzuitoare, Furculiță, Tavă, Platou
Modul de preparare :
Curățăm merele de coajă,le scoatem sâmburii(de preferat mere roși pentru a fi mai dulci) .Răzuim merele,le stoarcem de zeamă le punem într-un bol de mărime medie .Adăugăm 4 linguri de zahăr,amestecăm bine și o linguriță de scorțișoară și amestecăm .Pregătim foaia de aluat în tavă .Luăm bolul de mare,întindem umplutura lăsând spațiu pe mărgini pentru a o sigila .Punem peste o altă foaie de aluat și o sigilăm pe mărgini .Cu o furculiță înțepăm aluatul pentru a-și lua aer .Punem tava la cuptor la 180 de grade lăsând-o 40 de minute .Ca să ne putem da seama dacă plăcintă s-a copt bine ,facem testul cu scobitoarea. Dacă după ce înțepăm aluatul ,rămâne pe scobitoare înseamnă că plăcinta mai trebuie lăsată la cuptor .Când preparatul este gata îl lăsăm la răcit , după strecurăm zahărul pudră peste .Apoi se taie și se așează pe platou.
Participanți: Calistrat Petronela-Georgeta ,Nasip Melihan Elif,Ismail Ailyn.
————————————————————
Elev: Mihaela Lucia Bretea
Clasa a X-a
Liceul Teoretic Pontus Euxinus Lumina
Prof. coord. Borcea Elena
TOAMNA
A sosit anotimpul ruginiu, plin de culoare și de farmec. Primele semne ale apariţiei acestui anotimp sunt frunzele îngălbenite, care preschimbă culoarea peisajului din verde, așa cum este vara, într-un galben-maroniu.
Coroanele copacilor, mândre şi semeţe peste vară, devin acum o aglomerare de crengi maronii. Aleile parcurilor au devenit adevărate tablouri de toamnă, prinse excelent cu pensula de un pictor îndrăgostit de anotimpul luminilor și umbrelor. Soarele nu mai este la fel ca altădată și își face apariţia ploaia mărunta și rece. Spre deosebire de o ploaie normală în care stropii se îndreptă direct spre pământ, avem parte și de o ploie haotică de frunze ruginii, iar fiecare frunză are drumul ei. Frunzele urcă și coboară, de parcă ar fi nehotărâte în ce parte să o apuce, dar într-un final se aşează pe sol. Oadată aşezate pe sol formează un adevărat superb covor mişcător, desprins parcă din basme. Singurul care mai cutreieră nestingherit parcul amorţit, este vântul rece de toamnă. În noianul de galben si maroniu din jur, bradul, cu ale sale frunze mereu verzi, înfruntă semeţ vântul și ploile care cad din abundenţă. Toţi pomii din livadă se scutură și crengile lor îmbelşugate de rod, umplu coşul cu prunii, meri, peri și alte fruce specifice acestui anotimp. Fructele aurii și gustoase, frumos mirositore ajung în special,in cămara bunicilor. Toamna le aşeaza pe rafturi pline de bucurie și le adulmecă mirosul și aromele plăcute.
Păsările călătoare pleacă în țările calde. Animalele din pădure își pregătesc culcușul pentru iarnă și strâng provizii pentru această perioadă. Totul în jur devine mohorât și ruginiu. Toată natura se pregătește să întâmpine iarna.