La Conferința Națională eTwinning 2023, din Bucureşti, două licee din județul Constanța au obținut Premiul I.
Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu“ Năvodari, reprezentat de prof. Gabriela Ciolpan, şi Liceul Teoretic „Pontus Euxinus“ Lumina, reprezentat de profesor Elena Borcea, au câștigat Premiul I la nivel național, pentru proiectul “Down EU Avenue”.
Premierea a avul loc vineri, 24 noiembrie a.c., în Capitală.
Pentru competiția premiilor naționale eTwinning din acest an au fost înscrise 110 aplicații, cinci dintre acestea neîndeplinind condițiile de eligibilitate menționate în apel. Au fost premiate 24 de proiecte.
Echipele de evaluatori au subliniat faptul că proiectele selectate evidențiază un nivel ridicat de creativitate didactică, implicarea activă a elevilor în derularea activităților educaționale cu suport digital și multitudinea de aplicații și instrumente care susțin predarea și învățarea.
Lansat în 2005, drept componentă fundamentală a programului eLearning al Comisiei Europene, eTwinning a devenit parte integrantă a Erasmus+, Programul Uniunii Europene pentru Educație, Formare, Tineret și Sport, începând din 2014.
Acțiunea se adresează tuturor şcolilor din învăţământul preuniversitar, tuturor profesorilor, indiferent de disciplina predată, directorilor de unităţi şcolare şi inspectorilor şcolari.
eTwinning facilitează accesul profesorilor la un mediu virtual de colaborare şi de schimb de experienţă, la parteneriate cu alţi profesori şi la activităţi de formare profesională, alături de colegi din ţările europene.
Prin participarea la proiecte de eTwinning (înfrăţire on-line între şcoli), elevii au posibilitatea să comunice cu alţi elevi din ţările participante, să afle elemente de specific cultural sau de specific al educaţiei în ţările partenere, să înveţe utilizând noile tehnologii şi să îşi perfecţioneze competenţele de comunicare în limbi străine.
Înfrăţirea on-line a şcolilor poate fi însoţită de înfrăţirea comunităţilor. Unele localităţi au decis să se înfrăţească şi completeze comunicarea şi cooperarea on-line prin alte proiecte: vizite, activităţi culturale pentru adulţi etc.